Ekhof - Äggbod, Värphöns, Spannmål, Entreprenad, Bostäder

HemOm EkhofÄggbodVåra hönorKontakt

Äggbod

Beställ ägg

Recept

 

Recept

 

Tipsa om äggrecept
Har du ett eget favoritrecept, kanske som innehåller ägg? Tipsa oss gärna! Maila ditt recept till: ekhof@ekhof.se

Länkar till webbplatser med bra äggrecept
Knäck ett ägg
Tasteline

Här presenterar vi några av familjen Rinmans favoritrecept, vissa med ägg, andra utan. Vi tipsar också om några andra webbplatser där ni finner många goda äggrecept.


Ägget som ska vara 63,5 grader
Syltiga Semlor
Solskenskaka
Chokladmousse
Bohusländsk Äggost
Skånsk Äggakaka
Blomkålsgratinerad köttfärslåda

Ägget som ska vara 63,5 grader

Ägget som ligger i vattenbad i 40 minuter i stället för att kokas!

Lägg ägget i 63,5-gradigt vattenbad i cirka 40 minuter – precis så att proteinerna hinner stanna och konsistensen blir mjuk och lite geléaktig. Ägget kan sedan serveras med syltad lök och t ex ett flarn av falukorv.

Gör så här:

  1. Blanda kokande och kallt vatten i en kastrull med ånginsats så att vattendjupet räcker till att täcka äggen.
  2. Sätt äggen i ånginsatsen och håll temperaturen vid 65° i minst 45 minuter. Använd låg effekt på spisen och häll i lite kallt vatten om det blir för varmt.
  3. Dela skalen i tu på längden genom att knacka runt med en vass kniv. Häll över i skålar för servering.

Syltig semlaSyltiga Semlor, 4 stycken
4 bullar
2 dl sylt
2 dl vispgrädde
8 msk riven mandelmassa

  1. Skär ett lock på semlan, och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.
  2. Fyll bullen med 2 msk riven mandelmassa och häll över 0,5 dl sylt. Vispa grädden och fördela snyggt i semlorna.
  3. Avsluta med ytterligare en sked sylt. Lägg på locket och pudra över florsocker.

2007-11-09 21:41te -->an>
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smält smör
Ev flagad mandel

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Tillsätt mjöl och smält smör. Strö eventuellt över den flagade mandeln.
  4. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i ca 45 minuter.

ChokladmousseChokladmousse
2 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g mörk choklad

  1. Smält chokladen i en skål i vattenbad.
  2. Vispa grädden (ej för hårt).
  3. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
  4. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
  5. Fördela moussen i 4 portionskoppar.
  6. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.


Bohusländsk äggost
Man kan äta den som smörgåsmat, men det vanligaste är som dessert och då ofta ihop med kanel eller sylt. Man anser att osten har rätt konsistens om den dallrar något då den serveras. Förr använde man vackert skurna träformar, men numera är plåt- eller plastformar vanligare. Ett durkslag med små hål går också bra att använda.
Läs mer om äggost

Äggostrecept 1
10 ägg
4-5 dl filmjölk
5 liter standardmjölk
2 dl strösocker 

Äggostrecept  2
8 ägg
3 dl grädde
3 dl gräddfil
3 liter standardmjölk
2 dl strösocker

  1. Vispa upp äggen i en stor kastrull och tillsätt filmjölken eller grädde och gräddfil. Häll därefter i mjölken och värm sakta under omrörning tills det sjuder och skär sig. Det får inte koka!
  2. Dra kastrullen av plattan och låt stå i 10-30 minuter. Ös upp ostmassan (vasslan) med hålslev i en äggostform och varva med strösocker.
  3. Låt formen stå svalt tills vasslan runnit av (ca 8 timmar).
  4. Stjälp upp äggosten på ett fat och garnera eventuellt med socker blandat med kanel. Servera gärna med björnbärssylt till!

Skånsk Äggakaka
5 st ägg
1 dl mjöl
1 1/2 tsk socker
1 nypa salt
3 dl mjölk
smör(till stekning)

  1. Rör ihop ingredienserna till en jämn smet. Stek i en stekpanna.
  2. Var noga med att gräva för att få dom fina lagren i kakan. Jobba inifrån och ut och låt detta ta tid. Smöra ett lock på insidan, som ska användas när kakan ska vändas.
  3. Det är dags att vända kakan när den lossar från kanten. Vänd upp den på locket och låt den sedan försiktigt glida ner i stekpannan igen. Nu ska den bara stekas i några minuter.
  4. Servera "Skånsk Äggakaka" med knaperstekt fläsk och rårörda lingon.

Blomkålsgratinerad köttfärslåda, ca 6 port
1 blomkålshuvud
400 g blandfärs
1 gul lök
3 msk ströbröd + 1,5-2 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
1 tsk torkad timjan

Äggstanning:
4 dl gräddmjölk
1 dl matyoghurt
3 ägg
salt
Riven ost att strö över

  1. Skär blomkålen i skivor och förväll de ca 2-3 minuter i saltat vatten. Lyft upp den och lägg åt sidan.
  2. Rör ut ströbrödet i mjölken och låt svälla en stund. Skala och finhacka löken och blanda med köttfärsen. Rör ner äggen, timjan och det blötlagda ströbrödet med sin vätska. Blanda ihop till en smidig och lös smet utan att arbeta allt för mycket, salta och peppra.
  3. Bred ut färsen i en smord ugnssäker form och fördela blomkålen över. Rör ihop äggstanningen och häll över blomkålen.
  4. Sätt in i 200° förvärmd ugn lite längre ner och grädda i ca 15 minuter. Strö sedan över den rivna osten och fortsätt grädda i ca 10-15 minuter.
  5. Servera med ett gott bröd och en god bladsallad till.

Senast uppdaterad: 2007-11-09 21:41
Adress: Familjen Rinman, Ekhof säteri, 640 50 Björnlunda, Sverige
Telefon: 0158-20001 | Fax: 0158-20757 | www.ekhof.se| E-post: ekhof@ekhof.se